Negatieve hoofdrol scheidsrechter bij ONB tegen Warga

Datum

10 november 2019 14:00

Accommodatie

Onbekend

Na afloop van de wedstrijd ONB tegen Warga ging het niet over de wedstrijd, maar wel over het optreden van scheidsrechter Markus Haanstra uit Assen.  Haanstra floot zeer warrig en kon het niet belopen. Spelers wisten niet waar ze aan toe waren en konden zich vaak met moeite inhouden. Wat dit betreft een compliment aan beide teams, want het had ook zomaar uit de hand kunnen lopen in een wedstrijd waarin Haanstra vier keer de gele kaart toonde.

Door: Floris Sinnema

ONB tegen Warga was vanmiddag een duel uit de middenmoot van de 4eklasse B. ONB verloor de laatste twee wedstrijden en Warga verloor vorige week van de koploper, De Wilper Boys. Grote manco bij de ploeg van ONB trainer Dennis Stuiver is het scorend vermogen. Voorafgaand aan de wedstrijd wist men nog maar negen keer het vijandelijke net te vinden. Een compleet Warga deze keer, want ook spits Anton Hobert was, na een maand afwezigheid, weer van de partij. Hij begon overigens op de bank.

Blunder scheidsrechter Haanstra

Na een minuut stilte voor de afgelopen vrijdag overleden KNVB scheidsrechter Refik Nijemcevic ( floot twee weken geleden nog Warga tegen Terschelling)  begonnen beide ploegen aan het duel. In de eerste minuut als een grote kans voor Warga, maar daarna nam ONB het heft in handen. Men was feller en het was aan de prima keepende Warga sluitpost Edgar van IJs te danken dat de nul op het niet werkende scorebord bleef staan. In de 14eminuut het meeste besproken moment van de wedstrijd. Peter Talsma maakt een overtreding op een  meter buiten het strafschopgebied. Scheidsrechter Haanstra stond in de middencirkel en gaf tot ieders verbazing een strafschop. Hij ging nog wel naar Warga grensrechter Adam Joostema toe om te vragen of het niet buitenspel was, maar bleef bij zijn beslissing. De strafschop werd vervolgens benut door Hylke Bakker. In het verdere verloop van de eerste helft bleef deze beslissing van Haanstra nog lang nasudderen. Warga speelde zeer pover en dat kwam tot uiting in de 2-0 vlak voor de thee. Na een ingooi werd er niet goed gedekt en de geheel vrijstaande Jeffrey Brouwer kon binnen tikken.

Beter Warga

In het tweede bedrijf waren de eerste vijf minuten voor ONB, maar daarna ging Warga op jacht naar de aansluitende treffer. Die had er in de 60eminuut ook moeten komen. Bart Boersma gaf prima voor op Bote Groen, maar zijn inzet werd gestopt door ONB keeper, Bleond Shala. Ook hij keepte een prima pot. Anton Hobert was inmiddels ingevallen en zijn eerste inzet werd uit de hoek getikt door Shala. Warga drukte en ONB moest steeds verder achteruit. Een kopbal van Peter Talsma werd ook nog een prooi voor Shala, maar eigenlijk was het wachten op een doelpunt van Warga. Dit kwam er ook. Frids Fridsma gaf de bal op Boersma en hij zorgde voor de 2-1. Warga ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker. Achterin vielen gaten, maar ONB kon hier niet van profiteren. Scheidsrechter Haanstra was onnavolgbaar in zijn beslissingen en dit zorgde voor veel onrust in het veld bij beide teams, maar gelukkig liep het niet uit de hand. In de slotfase had Warga recht op een punt, maar met soms kunst en vliegwerk hield ONB stand. Warga claimde ook nog dat bij een inzet de bal in zijn geheel de doellijn gepasseerd was, maar ook nu stond Haanstra te ver van de situatie af. Het bleef dan ook bij een 2-1 winst voor ONB. Een zuur verlies voor Warga, maar men moet ook de hand in eigen boezem steken. Een wedstrijd duurt 90 minuten en de eerste 45 minuten gaf Warga niet thuis. Zondag de inhaalwedstrijd voor Warga in Sneek tegen Black Boys